Basiscursus fotografieFotograferen leer je bij Centrum voor de Fotografie. De basiscursus is geschikt voor iedereen die wil beginnen met fotograferen, voorkennis is niet nodig. Met elke camera kun je de cursus volgen. Het is de fotograaf die het doet, niet de camera!
De basiscursus bestaat uit 15 lessen verdeeld in modules van 5 lessen met telkens een ander centraal onderwerp.
In de cursus staan in elke les/module 4 thema's centraal:

    • Beeldvorming
    • Cameratechniek
    • Photoshop
    • Meesterfotografen

Beeldvorming. Je leert het belang van standpunt en beeldopbouw. Elke week krijg je een opdracht om thuis uit te werken. De volgende les worden de resultaten gezamenlijk besproken. Bij het bespreken van de foto's vormen je medecursisten een bron van inspiratie. Alle facetten van compositie, kleur, zwart/wit, vorm en lijn komen aan bod.

Cameratechniek. Ondanks dat je prachtige foto's met een smartphone of Lomo-camera kunt maken blijft opnametechniek een belangrijk hulpmiddel bij het maken van afgewogen foto's. In elke les/module komen weer nieuwe aspecten aan bod: sluitertijden, diafragma's, lichtmeting, scherpstellen enz enz. Na elke module heb je meer grip op je camera gekregen.

Photoshop. De basiscursus bevat een complete cursus photoshop. Het accent ligt op het verbeteren, afwerken en voorbereiden voor de fine print van je foto's. Alles wat je vroeger in de doka deed kun je aan het eind van de cursus in de lichte kamer, de computer. Heb je photoshop elements in plaats van photoshop? Geen probleem, dat is een uitstekend alternatief voor photoshop. Ook lightroom kan als alternatief voor photoshop ingezet worden.

Meesterfotografen. Elke les wordt een meesterfotograaf behandeld waarvan het werk aansluit bij de opdrachten van die week. Op deze manier krijg je in vogelvlucht een overzicht van de fotografie. Van Edward Weston en Rodschenko tot Diane Arbus, Rineke Dijkstra en William Eggleston. Vaak wordt aangesloten op exposities die op dat moment in een van de fotografiemusea te zien zijn. Centrum voor de fotografie beschikt over een uitgebreide bibliotheek en videotheek waar je gebruik van kunt maken.


De basiscursus wordt in 15 lessen aangeboden op de dinsdagavond.

15 lessen
Zwolle:  dinsdag 14 januari 2020 | 19:30 - 22:00 | locatie | Docent: Michiel Knaven | opgeven | tarieven | algemene voorwaarden | agenda | Minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers.
De cursus is vol. Je kunt je al wel opgeven voor de basiscursus in september.
 

De cursus is opgebouwd uit drie modules van 5 lessen. In de eerste module staan compositie en vormgeving centraal. Hoe kijk ik en hoe geef ik dit in een foto zo exact mogelijk weer. We werken in zwart/wit. De bediening van de camera op de halfautomaatstand en belichting wordt o.a behandeld in cameratechniek. In photoshop wordt de aanpassing van de toonschaal behandeld: contrast en dekking d.m.v. niveaus en curven.
Meesterfotografen: o.a Rodschenko, Piet Zwart, Edward Weston, Harry Calahan.

In module 2 is kleur het centrale gegeven bij compositie en vormgeving. Hoe werkt kleur, hoe beinvloeden ze elkaar en wat betekent dit voor de compositie.
In cameratechniek gaan we over op handbediening en wordt scherpte, scherptediepte en sluitertijd behandeld. Wat kun je met onscherpte in je composities en moet het wel altijd scherp zijn? In photoshop behandelen we kleur, zet de kleur naar je hand d.m.v verzadiging of toon, pas de kleur aan met de niveaus of curven of vervang kleuren.
Meesterfotografen: o.a Saul Leiter, Joel Meyerowitz en William Eggleston

In module 3 staat de mens als onderwerp centraal. Hoe fotografeer je mensen? Wat is een portret en hoe vertel je een verhaal over iemand. Je past nu alle technieken die je in de eerste twee modules geleerd hebt toe. In cameratechniek worden zaken als witbalans, histogrammen en speciale technieken behandeld. In photoshop gaat het over aanpassingen door selecties op vorm en kleur, retoucheren, filters en gaan we dieper in op het werken met lagen.
Meesterfotografen: o.a Cartier Bresson, Richard Avedon en Rineke Dijkstra