logo2Basiscursus fotografieFotograferen leer je bij Centrum voor de Fotografie. De basiscursus is geschikt voor iedereen die wil beginnen met fotograferen, voorkennis is niet nodig. Met elke camera kun je de cursus volgen. Het is de fotograaf die het doet, niet de camera!
De basiscursus bestaat uit 14 lessen verdeeld in 3 modules met telkens een ander centraal onderwerp.
In de cursus staan vier thema's centraal:

    • Beeldvorming
    • Cameratechniek
    • Photoshop
    • Meesterfotografen

Beeldvorming. Je leert het belang van standpunt en beeldopbouw. Elke week krijg je een opdracht om thuis uit te werken. De volgende les worden de resultaten gezamenlijk besproken. Bij het bespreken van de foto's vormen je medecursisten een bron van inspiratie. Alle facetten van compositie, kleur, zwart/wit, vorm en lijn komen aan bod.

Cameratechniek. Ondanks dat je prachtige foto's met een smartphone of Lomo-camera kunt maken, blijft opnametechniek een belangrijk hulpmiddel bij het maken van afgewogen foto's. In de eerste module komen de volgende aspecten aan bod: sluitertijden, diafragma's, lichtmeting, scherpstellen enz. enz. Na deze module heb je meer grip op je camera gekregen.

Photoshop. De tweede module van de basiscursus bevat een complete cursus photoshop. Het accent ligt op het verbeteren, afwerken en voorbereiden voor The fine print van je foto's. Alles wat je vroeger in de doka deed kun je aan het eind van de cursus in de lichte kamer, de computer. Heb je photoshop elements in plaats van photoshop? Geen probleem, dat is een uitstekend alternatief voor photoshop. Ook Lightroom kan als alternatief voor photoshop ingezet worden.

Meesterfotografen. Elke les wordt een meesterfotograaf behandeld waarvan het werk aansluit bij de opdrachten van die week. Op deze manier krijg je in vogelvlucht een overzicht van de fotografie. Van Edward Weston en Rodschenko tot Diane Arbus, Rineke Dijkstra en William Eggleston. Vaak wordt aangesloten op exposities die op dat moment in een van de fotografiemusea te zien zijn. Centrum voor de fotografie beschikt over een uitgebreide bibliotheek en videotheek waar je gebruik van kunt maken.


De basiscursus wordt in 14 lessen aangeboden op de dinsdagavond.


Basiscursus. Start op 30 januari 2024 | 19:30 - 22:00  | locatie | Docent: Michiel Knaven | opgeven | tarieven | algemene voorwaarden | agenda | Minimaal 7 en maximaal 9 deelnemers. De cursus is vol, je wordt op de wachtlijst geplaatst.


De cursus is opgebouwd uit drie modules. In de eerste module staan compositie en vormgeving centraal. Hoe kijk ik en hoe geef ik dit in een foto zo exact mogelijk weer. We werken in zwart/wit. De bediening van de camera wordt behandeld in cameratechniek. Na de eerste module heb je alle basistechnieken van de camera gehad en kun je met de verschillende instellingen aan de slag.
Meesterfotografen: o.a. Rodschenko, Piet Zwart, Edward Weston, Harry Calahan.

In module 2 is kleur het centrale gegeven bij compositie en vormgeving. Hoe werkt kleur, hoe beïnvloeden ze elkaar en wat betekent dit voor de compositie.
In photoshop behandelen we alle basistechnieken die je nodig hebt om je foto's te bewerken.
Meesterfotografen: o.a. Saul Leiter, Joel Meyerowitz en William Eggleston

In module 3 staat de mens als onderwerp centraal. Hoe fotografeer je mensen? Wat is een portret en hoe vertel je een verhaal over iemand. Je past nu alle technieken die je in de eerste twee modules geleerd hebt toe. Je werkt toe naar een eindpresentatie in de vorm van een portfolio op de website.
Meesterfotografen: o.a. Cartier Bresson, Richard Avedon en Rineke Dijkstra


Bezoek

Koewegje 4 .

8021 AG Zwolle.

Contact

mail.

telefoon: 06 18934271.